Over mij

Welkom op de website van Leen DESMET, advocaat en plaatsvervangend politierechter

Na mijn 5-jarige rechtenstudie aan de KULAK en daarna de KUL met aansluitend een specialisatiejaar aan de UCL in Louvain-La-Neuve, ben ik sinds 1995 werkzaam als advocaat en bouwde ik mijn ervaring op in een aantal advocatenkantoren. Sinds 2002 ben ik verbonden aan het advocatenkantoor 4v te Oudenaarde waar ik samenwerk met een aantal andere advocaten, ieder gespecialiseerd in zijn eigen deeldomein.

Ik verleen juridisch advies waarbij ik conflictvermijdend en preventief werk. Daarnaast treed ik ook op in geschillen en procedures voor de rechtbank.

Ikzelf ben vooral actief in het verkeersrecht, het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht, en het verzekeringsrecht. Om up-to-date te blijven,school ik mij voortdurend bij en volg ik diverse bijscholingen, seminaries etc. In 2013 werd ik – na voordracht door de Hoge Raad van Justitie – benoemd als plaatsvervangend Politierechter in Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde.

Het verkeersrecht

Het verkeersrecht

Hebt u een verkeersboete, bent u slachtoffer van een ongeval of hebt u een ongeval veroorzaakt ?

Heeft u vragen over welke straffen u riskeert, over de intrekking van uw rijbewijs, over wie aansprakelijk is voor een specifiek ongeval, over de rechten van de zwakke weggebruiker…. ?

Ik kan u hierover adviseren en met kennis bijstaan bij de verdediging voor de Politierechtbank én de burgerrechtelijke afhandeling.

Het aansprakelijkheidsrecht

Het aansprakelijkheidsrecht

Vraagt u zich af of u als ouder aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade veroorzaakt door uw kinderen ? Wenst u te weten of de huurder aansprakelijk is bij brand in het gehuurde pand ? Bij de verbouwingen liep iets fout, wie is aansprakelijk ? Kan de overheid aansprakelijk gesteld worden voor de schade aan uw voertuig door een put in de weg of een voorwerp op de weg ?
Wat moet u doen wanneer uw hond de buurman heeft gebeten ?…

Ook voor de antwoorden op deze vragen kan u bij mij terecht.

Ik kan u met raad en daad bijstaan in het zoeken naar de aansprakelijke partij, in het formuleren van uw eis tot schadevergoeding of in het beantwoorden van de eis tot schadevergoeding, bij het onderhandelen over die eis tot schadevergoeding, bij het eventueel voeren van procedure voor de rechtbank.

Schadevergoedingsrecht

Schadevergoedingsrecht

Bent u het slachtoffer van een verkeersongeval of een ander schadegeval en wenst u hiervoor vergoeding te krijgen ? Wenst u te weten of u akkoord moet gaan met een regelingsvoorstel voor uw schade ? Wenst u te weten of de vergoeding voor uw voertuigschade correct is ? Moet u akkoord gaan met een medische expertise ? Begrijpt u niets van de begrippen ‘indicatieve tabel’, kapitalisatie, forfaitaire begroting, persoonlijke ongeschiktheid, huishoudelijke ongeschiktheid, economische ongeschiktheid, pretium doloris etc ?

Ik geef u hierover graag advies en help u bij :

  • het opvolgen en begeleiden van een medische expertise
  • het begroten én invorderen van uw schade, inzonderheid letselschade
Het verzekeringsrecht

Het verzekeringsrecht

Wenst u informatie over uw rechten t.a.v. uw verzekeringsmaatschappij ? Weet u niet goed welke risico’s in uw verzekeringspolis worden gedekt (ongevallen, verkeer, aansprakelijkheid ouders en kinderen, brand, waterschade, diefstal, …) Wenst u te weten waarom de verzekeraar bijvoorbeeld weigert om een schadegeval te dekken ? Vordert de verzekeraar de door hem/haar betaalde vergoedingen terug?

In al die gevallen kan ik u adviseren, bijstaan en begeleiden naar een eventuele oplossing.

Andere juridische problemen

Andere juridische problemen

Ook met allerhande overige juridische problemen, zoals huurproblemen, onbetaalde facturen, aannemingsgeschillen, etc kan ik u – in samenwerking met mijn kantoorgenoten – verder helpen.

U kan mij bereiken per telefoon (055/30.29.50 of 0465 007 913: vragen naar Leen DESMET) of per mail (leen.desmet@4v.be of leendesmetadvocaat@telenet.be)

Vergeet niet dat – ook al bent u verzekerd in rechtsbijstand – u veelal de vrije keuze heeft van advocaat. Uw verzekeraar kan u niet verplichten te kiezen voor een advocaat die zij voorstelt.